Klachten

Hoofdpijn en migraine

Hoofdpijn is een veelvoorkomende klacht; de meeste mensen nemen een paracetamol en de pijn verdwijnt vaak vanzelf. Echter, niet alle hoofdpijnen zijn hetzelfde. Spanningshoofdpijn en migraine zijn twee veelvoorkomende vormen van hoofdpijn die sterk verschillen in symptomen, impact en oorzaak.

Hoofdpijn en migraine

Osteopathie bij spanningshoofdpijn
en migraine

Spanningshoofdpijn en migraine worden vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals blokkades in de nek, spierspanning, een verkeerde houding en een verstoorde bloedsomloop. Soms kunnen ook bewegingsbeperkingen in het orgaanstelsel, die via het zenuwstelsel de nek beïnvloeden, hoofdpijn veroorzaken. Deze factoren kunnen de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn verhogen.

Osteopathie pakt deze problemen aan door zich te richten op het verbeteren van de beweeglijkheid en het herstellen van de lichamelijke balans. Dit gebeurt door de onderliggende oorzaken van de hoofdpijn direct aan te pakken.

De voordelen van osteopathie

Bij hoofdpijn en migraine

Osteopathische behandelingen bieden diverse voordelen; ze zorgen voor pijnverlichting, verbeteren de slaapkwaliteit en kunnen helpen om minder afhankelijk te worden van medicatie. Bovendien hebben deze behandelingen een preventief effect: ze helpen de frequentie waarmee hoofdpijn en migraine terugkeren te verminderen.

Behandeltechnieken

Bij hoofdpijn en migraine

Onze osteopaat behandelt spanningshoofdpijn en migraine met een reeks osteopathische technieken die gericht zijn op het verminderen van spierspanning, verbeteren van de bloedsomloop en optimaliseren van de lichaamshouding. Deze behandelingen omvatten mobilisaties van de wervelkolom, craniosacrale technieken, viscerale technieken, bindweefseltechnieken en soms manipulaties van de nek. Deze combinatie is effectief in het verminderen van de frequentie en intensiteit van de hoofdpijn.

Hiernaast een toelichting op de verschillende technieken. Daarnaast gebruikt onze osteopaat specifieke oefeningen om het genezingsproces te ondersteunen en hoofdpijnklachten zo snel mogelijk te verminderen.

Mobilisatietechnieken

Verbeteren de beweging en flexibiliteit van gewrichten, stimuleren de doorbloeding, optimaliseren de bezenuwing en bevorderen de beweeglijkheid, wat het natuurlijke herstel ondersteunt.

Bindweefsel technieken

Verschillende technieken die de spanning in spieren, ligamenten en ander zacht weefsel verminderen. Deze technieken zijn gericht op het losmaken van verklevingen, het verbeteren van de bloedcirculatie en het bevorderen van ontspanning.

Manipulatietechnieken

Zachte technieken die de mobiliteit van gewrichten verbeteren en blokkades in het lichaam opheffen.

Viscerale technieken

Gerichte manuele technieken rondom inwendige organen die het herstel en de beweeglijkheid van het bindweefsel rond deze organen verbeteren.

Craniosacrale technieken

Zachte technieken aan de schedel die gericht zijn op het zenuwstelsel en de beweeglijkheid van de schedel om spanningen en blokkades te verminderen.

Hoofdpijn en migraine

Wat kun je verwachten
van de behandeling?

Bij je eerste bezoek aan OsteoPlaza starten we met een grondig intakegesprek waarin we je medische geschiedenis en symptomen bespreken. Op basis hiervan ontwikkelen we een persoonlijke behandelstrategie. Tijdens de behandeling gebruiken we diverse osteopathische technieken om de mobiliteit en functionaliteit van het lichaam te verbeteren. Deze omvatten viscerale technieken, manipulaties, mobilisaties en rektechnieken, die allemaal gericht zijn op het oplossen van bewegingsbeperkingen en blokkades.

Cliënten kunnen tijdens en na de behandelingen verbeteringen ervaren in hun pijnklachten en mobiliteit. De duur en frequentie van de behandelingen hangt af van de ernst van je klachten en persoonlijke factoren, zoals psychische stress. Ons doel is om een effectieve en langdurige oplossing te bieden voor jouw hoofdpijn.

Veelgestelde vragen

Wat doet een osteopaat bij spanningshoofdpijn?

Een osteopaat zoekt naar spierspanning en bewegingsbeperkingen in de nek, schouders en rug die bijdragen aan spanningshoofdpijn. Door zachte technieken worden deze spanningen verminderd, wat de pijn verlicht.

Kan osteopathie helpen bij migraine?

Ja, osteopathie kan helpen bij migraine door het aanpakken van onderliggende spanningen in het lichaam. Een osteopaat kan met zachte technieken spanning verminderen, de doorbloeding verbeteren en het zenuwstelsel tot rust brengen.

Hoe verschilt osteopathie van andere behandelingen zoals fysiotherapie?

Een osteopaat gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaak van klachten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele lichaam en deze wordt beschouwd als een geïntegreerd systeem. Een fysiotherapeut focust zich enkel op de regio waar de klachten zich bevinden en maakt meer gebruik van oefeningen om deze klachten te verminderen. Osteopathie hanteert een meer ‘hands-on’ aanpak. Dit wordt gedaan door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.

Wat is het verschil tussen osteopathie en manuele therapie of chiropractie?

Hoewel osteopathie, manuele therapie en chiropractie allen gebruik maken van manuele technieken, verschillen ze in hun filosofie en benadering. Osteopaten gaan nog meer op zoek naar de dieperliggende oorzaak en behandelen meer verschillende systemen zoals het orgaanstelsel en richten zich meer op bindweefsels zoals de fascia’s.

Wat niet te doen na een osteopathische behandeling

Na een osteopathische behandeling is het aan te raden om zware lichamelijke inspanning te vermijden en geen intensieve sporten te beoefenen voor ten minste 24 tot 48 uur. Het is ook verstandig om geen alcohol te drinken en geen andere therapieën te ondergaan die het lichaam kunnen overbelasten, om het lichaam de tijd te geven om te herstellen en te reageren op de behandeling.

Is osteopathie wetenschappelijk onderbouwd?

Ja, osteopathie is onderbouwd door onderzoek dat de effectiviteit aantoont voor bepaalde aandoeningen zoals buikpijn, hoofdpijn,  rugpijn, nekpijn en andere musculoskeletale klachten. Onderzoek naar osteopathie groeit en evolueert continu.

Heb ik een verwijzing van een arts nodig om naar een osteopaat te gaan?

Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig om een osteopaat te bezoeken. Cliënten kunnen direct een afspraak maken.

Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekering?

Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekeringen. Het is aan te raden om jouw polis te controleren of contact op te nemen met jouw verzekeraar voor specifieke dekking.

Maak vandaag nog een afspraak bij OsteoPlaza

Copyright: © OsteoPlaza 2024. Identity and website by Que Pasa Graphics. All Rights Reserved.