Klachten

Rug- en nekklachten

Rug- en nekklachten zijn veel voorkomende problemen die het dagelijks leven flink kunnen beïnvloeden. Deze pijnen variëren van milde ongemakken tot ernstige belemmeringen die dagelijkse activiteiten lastig maken. Osteopathie biedt een effectieve behandeling voor deze klachten, die vaak voorkomen in onze schermrijke samenleving. Deze klachten zijn vaak  gerelateerd aan computerwerk en/of het gebruik van mobiele telefoons.

Rug-en nekklachten

Osteopaten richten zich niet alleen op de wervelkolom, maar onderzoeken ook andere mogelijke oorzaken, zoals de verbindingen met organen zoals de darmen of nieren.

Veelvoorkomende oorzaken van rug- en nekpijn zijn slechte houding, langdurig zitten, overbelasting, letsel, stress en leeftijdsgerelateerde degeneratieve veranderingen in de wervelkolom. Ook kunnen klachten indirect veroorzaakt worden door problemen in het orgaanstelsel of het bewegingsapparaat.

Rug- en nekklachten

OsteoPlaza’s aanpak voor rug- en nekklachten

Bij OsteoPlaza behandelen we rug- en nekklachten volgens osteopathische principes. Onze aanpak richt zich op het identificeren en behandelen van de onderliggende oorzaken van de klachten, niet alleen op de symptomen. Door de balans te herstellen, de doorbloeding te verbeteren en de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere lichaamsdelen te vergroten, bieden we een duurzame oplossing voor rug- en nekpijn.

Een voorbeeld van onze benadering is de behandeling van veel voorkomende klachten in de onderrug. Deze kunnen vaak worden herleid naar een beperkte beweeglijkheid van de nier, die zich net boven de musculus psoas bevindt, een van de heupbuigspieren. Tussen deze spier en de nier zit bindweefsel, de fasciae perirenalis. Wanneer dit bindweefsel verkleeft of vastzit door verminderde beweeglijkheid of ontstekingen, kan de nier niet meer soepel over de spier glijden.

Normaal gesproken beweegt de nier vrij over de heupbuigspier bij elke stap die we zetten, maar als dit niet gebeurt, moet de onderrug compenseren. Dit kan snel tot klachten leiden. Om deze klachten effectief te behandelen, herstellen we eerst de beweeglijkheid van de fasciae perirenalis, voordat we de onderrug lokaal behandelen. Zonder deze aanpak zouden de klachten blijven terugkomen. Dit is een uitdaging die vaak onopgelost blijft in andere disciplines omdat de ware oorzaak niet wordt aangepakt.

Rug- en nekklachten

Diagnose en behandelplan

Bij OsteoPlaza start de behandeling van rugklachten en nekpijn met een uitgebreide diagnose. Tijdens het eerste consult bespreken we uitvoerig je klachten en medische geschiedenis. Onze osteopaat luistert aandachtig naar je verhaal en stelt specifieke vragen om een duidelijk beeld te krijgen van je gezondheidssituatie.

Bij OsteoPlaza focust onze osteopaat op de symptomen van rug- en nekklachten en op de dieperliggende oorzaken. We gebruiken zachte, handmatige behandeltechnieken die zowel veilig als effectief zijn. Hier zijn enkele van de technieken die we toepassen:

Behandeltechnieken

Voor rug- en nekklachten

Bij OsteoPlaza focust onze osteopaat niet alleen op de symptomen van rug- en nekklachten, maar ook op de dieperliggende oorzaken. We gebruiken zachte, handmatige behandeltechnieken die zowel veilig als effectief zijn. Hiernaast zie je een paar van de technieken die we toepassen.

Deze technieken zijn gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het bevorderen van natuurlijke genezing. Onze osteopaat biedt ook advies over houding en levensstijl om klachten te verminderen. Het uiteindelijke doel is meer balans in je lichaam te creëren, zodat je minder klachten ervaart.

Mobilisatietechnieken

Deze verbeteren de beweging en flexibiliteit van gewrichten, stimuleren de doorbloeding, optimaliseren de bezenuwing en bevorderen de beweeglijkheid, wat het natuurlijke herstelproces ondersteunt.

Bindweefsel technieken

Deze technieken verminderen de spanning in spieren, ligamenten en ander zacht weefsel, richten zich op het losmaken van verklevingen, verbeteren de bloedcirculatie en bevorderen ontspanning.

Manipulatietechnieken

Met zachte manipulaties verbeteren we de mobiliteit van gewrichten en heffen we blokkades in het lichaam op.

Viscerale technieken

Gerichte handmatige technieken rond inwendige organen die de beweeglijkheid en het herstel van het bindweefsel verbeteren, wat uiteindelijk de mobiliteit van de wervelkolom verhoogt.

Specifieke oefeningen

Oefeningen voor de wervelkolom die het genezingsproces ondersteunen.

Rug- en nekklachten

Wat kun je verwachten
na een behandeling?

Na een osteopathische behandeling voor rug- en nekpijn kun je verschillende reacties ervaren, variërend van onmiddellijke verlichting tot een tijdelijke toename van gevoeligheid in het behandelde gebied. Het is belangrijk om na de behandeling goed voor jezelf te zorgen. Volg het advies op dat je krijgt. Dit kan bestaan uit specifieke oefeningen en het aanhouden van een goede houding en helpt het herstel van je rug en/of nek te bevorderen en voorkomt hiermee toekomstige klachten.

Veelgestelde vragen

Kan een osteopaat helpen bij rug- en nekklachten?

Ja, een osteopaat kan zeer effectief helpen bij rug- en nekklachten. Door middel van diverse technieken richt de osteopaat zich op het verbeteren van de beweeglijkheid van gewrichten, het verlichten van spierspanningen en het bevorderen van een betere bloedsomloop, wat bijdraagt aan pijnverlichting en herstel.

Wat kan je beter niet doen na een osteopathische behandeling

Na een osteopathische behandeling is het aan te raden om zware lichamelijke inspanning te vermijden en geen intensieve sporten te beoefenen voor ten minste 24 tot 48 uur. Het is ook verstandig om geen alcohol te drinken en geen andere therapieën te ondergaan die het lichaam kunnen overbelasten, om het lichaam de tijd te geven om te herstellen en te reageren op de behandeling.

Wat te doen bij geblokkeerde onderrug?

Bij een geblokkeerde onderrug is het raadzaam om een osteopaat te consulteren. In afwachting van de behandeling kan het helpen om lichte bewegingen te blijven maken die comfortabel aanvoelen zoals wandelen. Ook helpt het om warmte toe te passen om zo de spieren te ontspannen. Vermijdt het langdurig zitten of staan in één houding.

Hoe voelt een beknelde zenuw in je onderrug?

Een beknelde zenuw in de rug kan diverse symptomen veroorzaken, zoals scherpe, stekende pijn, tintelingen, een branderig gevoel of gevoelloosheid die uitstraalt naar de benen. De pijn kan verergeren bij bepaalde bewegingen of houdingen.

Wat doet een osteopaat bij een beknelde zenuw?

Een osteopaat behandelt een beknelde zenuw door technieken toe te passen die gericht zijn op het verminderen van de druk op de zenuw. Door het mobiliseren van gewrichten, het ontspannen van spieren en het verbeteren van de algehele lichaamshouding wordt verdere compressie op de zenuw voorkomen. De behandeling is erop gericht de oorzaak van de beklemming aan te pakken en het lichaam te ondersteunen in het natuurlijke genezingsproces.

Hoe verschilt osteopathie van andere behandelingen zoals fysiotherapie?

Een osteopaat gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaak van klachten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele lichaam en deze wordt beschouwd als een geïntegreerd systeem. Een fysiotherapeut focust zich enkel op de regio waar de klachten zich bevinden en maakt meer gebruik van oefeningen om deze klachten te verminderen. Osteopathie hanteert een meer ‘hands-on’ aanpak. Dit wordt gedaan door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.

Is osteopathie wetenschappelijk onderbouwd?

Ja, osteopathie is onderbouwd door onderzoek dat de effectiviteit aantoont voor bepaalde aandoeningen zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en andere musculoskeletale klachten. Onderzoek naar osteopathie groeit en evolueert continu.

Heb ik een verwijzing van een arts nodig om naar een osteopaat te gaan?

Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig om een osteopaat te bezoeken. Cliënten kunnen direct een afspraak maken.

Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekering?

Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekeringen. Het is aan te raden om jouw polis te controleren of contact op te nemen met jouw verzekeraar voor specifieke dekking.