•
Klachten
Keizersnede
Na een keizersnede kunnen vrouwen klachten ervaren zoals pijn, rug- en heupklachten door verhard littekenweefsel. Het is belangrijk om dit littekenweefsel door een gespecialiseerde osteopaat te laten controleren. bij OsteoPlaza bieden we gerichte behandelingen om deze problemen te verlichten en het welzijn te verbeteren.
•
Keizersnede
Hoe kan osteopathie
hierbij helpen?
Osteopathie is een manuele behandelmethode die gericht is op het litteken zelf en op de omliggende gewrichten. Na een keizersnede kan de beweeglijkheid van de regio rond de baarmoeder, die vanuit de rug wordt aangestuurd, flink beperkt zijn. Osteopathie is bijzonder effectief voor het behandelen van deze problemen. Bij OsteoPlaza hebben we ruime ervaring met het behandelen van deze specifieke regio. We benaderen het lichaam als een geheel, wat bijdraagt aan het herstel van zowel lokale klachten als de algehele gezondheid en welzijn.
Samenwerking met
'De Keizersnede Club'
Bij OsteoPlaza heeft onze osteopaat uitgebreide ervaring in het behandelen van littekenweefsel na keizersnedes. Er worden gerichte behandelingen aangeboden om deze complicaties te verlichten en het welzijn te verbeteren. OsteoPlaza werkt samen met ‘De Keizersnede Club’ voor een zo optimaal mogelijk resultaat.
•
Behandelingstechnieken
Voor keizersnedes
Na een keizersnede biedt osteopathie verschillende behandeltechnieken om het herstel te bevorderen.
Deze technieken samen richten zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het ondersteunen van een efficiënt herstelproces na een keizersnede. Elk van deze methoden draagt bij aan pijnverlichting, verbeterde mobiliteit en bevordert een vlot herstel.
Bindweefsel technieken
Deze technieken worden rond het litteken toegepast om het weefsel te versoepelen en verklevingen te verminderen.
Mobilisatietechnieken
Gebruikt om de beweging en flexibiliteit van gewrichten te verbeteren, wat de doorbloeding en beweeglijkheid bevordert en natuurlijk herstel ondersteunt.
Craniosacrale technieken
Zachte technieken aan de schedel en het heiligbeen die zich richten op het zenuwstelsel, de beweeglijkheid van de schedel en het heiligbeen, om spanningen en blokkades te verminderen.
Viscerale technieken
Gericht op het verbeteren van orgaanfuncties, het stimuleren van de doorbloeding en het herstellen van de bezenuwing rond de baarmoeder.
Manipulatietechnieken
Zacht gebruikt om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren en blokkades op te heffen.
Specifieke oefeningen
Oefeningen die het genezingsproces ondersteunen en het lichaam helpen sneller te herstellen.
•
Keizersnede
Voordelen van osteopathie na een keizersnede
Osteopathische zorg na een keizersnede biedt meerdere voordelen, waaronder sneller herstel van het lichaam, verminderde littekenvorming, minder verklevingen en verbetering van de gezondheid van het gehele bekkengebied. Deze zorg is ook effectief in het voorkomen van langdurige complicaties. Osteopathie speelt een essentiële rol bij het ondersteunen van het natuurlijke herstelproces na een keizersnede.
Bij OsteoPlaza behandelen we veel vrouwen met complicaties gerelateerd aan keizersnedes. Soms komen vrouwen naar onze praktijk met onverklaarbare heup- of rugklachten die al jaren aanhouden. Vaak blijkt dat deze klachten zijn veroorzaakt door verklevingen die na de keizersnede zijn ontstaan. Hoe ouder het litteken, hoe complexer de behandeling kan zijn. Hoewel behandeling op elk moment resultaat kan opleveren, is het ideaal om binnen het eerste halfjaar tot een jaar na de bevalling een behandeling te starten. Dit kan vanaf 6 tot 8 weken na de bevalling, afhankelijk van het herstel. Zelfs als je geen directe klachten hebt, kun je preventief je keizersnede laten behandelen bij OsteoPlaza.
•
Keizersnede
Wat kun je verwachten
van een behandeling?
Tijdens je eerste bezoek aan OsteoPlaza doorlopen we een uitgebreide intake en onderzoek waarbij we je medische geschiedenis en huidige symptomen bespreken. Op basis hiervan stellen we een persoonlijk behandelplan samen. Dit plan omvat een reeks osteopathische technieken speciaal gericht op het verbeteren van de mobiliteit en functie van het bekkengebied en het gebied rond de keizersnede.
De behandeling bestaat vaak uit een combinatie van viscerale technieken, manipulaties, mobilisaties en rektechnieken, die allemaal gericht zijn op het aanpakken van bewegingsbeperkingen en blokkades. Alle behandelingen worden comfortabel uitgevoerd op de behandelbank. De osteopaat zal duidelijk uitleggen wat de behandeling inhoudt en een inschatting geven van hoe lang het herstelproces zal duren. Hij zal ook het verwachte aantal sessies bespreken, afhankelijk van factoren zoals de mate van littekenweefsel, verklevingen, de tijd sinds de keizersnede en je specifieke klachten.
Als cliënt word je actief betrokken bij het herstelproces. Een goede samenwerking met de osteopaat is essentieel voor een succesvolle behandeling en uitkomst.
Veelgestelde vragen
Osteopathie helpt bij het voorkomen en verlichten van klachten na een keizersnede. Wanneer het littekenweefsel en omliggende structuren soepel blijven, is de kans op verklevingen kleiner. Door littekens en verklevingen te behandelen, kan een osteopaat problemen en ongemakken voorkomen of verminderen.
Gedurende de eerste 6-8 weken na een keizersnede is het belangrijk om zware lasten en inspanningen die de buikspieren belasten te vermijden. Het lichaam waarschuwt voor overbelasting, wat kan leiden tot buikpijn, wondpijn, bekken- of rugklachten.
Ja, er zijn enkele zachte oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit van het litteken en het omliggende weefsel. Dit wordt uitgelegd tijdens een behandeling bij OsteoPlaza, ook hebben we hier een video over gemaakt op onze instagram @deosteopaat.
Een osteopaat gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaak van klachten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele lichaam en deze wordt beschouwd als een geïntegreerd systeem. Een fysiotherapeut focust zich enkel op de regio waar de klachten zich bevinden en maakt meer gebruik van oefeningen om deze klachten te verminderen. Osteopathie hanteert een meer ‘hands-on’ aanpak. Dit wordt gedaan door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.
Ja, osteopathie is onderbouwd door onderzoek dat de effectiviteit aantoont voor bepaalde aandoeningen zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en andere musculoskeletale klachten. Onderzoek naar osteopathie groeit en evolueert continu.
Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig om een osteopaat te bezoeken. Cliënten kunnen direct een afspraak maken.
Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekeringen. Het is aan te raden om jouw polis te controleren of contact op te nemen met jouw verzekeraar voor specifieke dekking.
Osteopathische behandelingen zijn over het algemeen veilig, maar zoals bij alle medische behandelingen kunnen er risico’s zijn, vooral als behandelingen worden uitgevoerd door een niet gekwalificeerde beoefenaar. Kies altijd voor een geregistreerde en ervaren osteopaat.
Jolien
“Een jaar na mijn eerste bevalling met een keizersnede kreeg ik tijdens het sporten pijnklachten in mijn onderrug. Na jarenlange, intensieve behandeling en training bij drie verschillende fysiotherapeuten, een bekkenbodemspecialist (en nog een keizersnede) werd dit eigenlijk niet echt beter. De klachten belemmerden me niet alleen bij bewegen (echt sporten lukte niet meer), maar ook als ik de trap op liep, mijn kind tilde, als ik in bed lag, of op een stoel zat.
Ik kwam bij Vincent terecht via een blog over osteopathie na een keizersnede en besloot dit dan maar eens te proberen. Ik heb een medische achtergrond en sta wel open voor, maar ook kritisch tegenover zogeheten alternatieve geneeswijzen. Deze houding in combinatie met alles wat ik al had geprobeerd maakten dat ik wel hoop, maar geen hoge verwachtingen had van de osteopathie behandeling. Ik vind het daarom nog steeds ongelooflijk dat na slechts twee behandelingen mijn klachten vrijwel verdwenen waren. Tegelijkertijd begrijp ik dankzij Vincents uitleg dat het heel logisch is: littekenweefsel in de buik kan je bekken en wervelkolom scheef trekken en klachten veroorzaken die alleen verdwijnen door het littekenweefsel soepeler te maken waardoor meer ruimte ontstaat. Ik kan sindsdien alle soorten belasting aan zoals voor mijn zwangerschappen, en het belangrijkste, pijnvrij bewegen.
Vincent is een enorm ervaren behandelaar, is zich bewust van waar de mogelijkheden en grenzen van osteopathiebehandeling liggen, en kan extreem goed uitleggen hoe het werkt. Daarnaast is hij een vriendelijke, opgewekte, ambitieuze en betrokken zorgverlener met een grote liefde voor zijn vak. Mijn vooroordelen over osteopathie bleken onterecht en ik raad nu zelfs iedereen in mijn omgeving die een keizersnede heeft ondergaan aan naar Vincent toe te gaan.”
Mijke de Vette
"Na mijn keizersnede kwam ik via via bij terecht bij Vincent. Mede door deze behandelingen ben ik heel goed hersteld. Kort na de operatie had ik regelmatig last van pijn in mijn onderrug en dit is door de behandelingen volledig verdwenen.
Ik heb de persoonlijke aanpak van Vincent als erg prettig ervaren. Hij is professioneel en bekwaam en luistert goed. Ook kan hij heel duidelijk uitleggen hoe bepaalde delen van het lichaam met elkaar in verbinding staan, waardoor ik zelf ook begrijp waar bepaalde klachten vandaan komen.
Ik raad Vincent ten zeerste aan bij het herstel van een operatie of een blessure."
Sanya Tuharea
"Ongeveer 4 jaar geleden na mijn tweede keizersnede bevalling heeft Vincent mij goed geholpen met klachten rondom de keizersnede litteken, vooral mijn onderrugklachten zijn weg gegaan na een aantal behandelingen. Daarnaast kom ik 2x per jaar of meer terug voor andere klachten. Erg tevreden!"
Imke Heuver
“Nadat ik me tijdens mijn zwangerschappen door Vincent had laten behandelen heb ik dit ook na mijn zwangerschappen laten doen. Ik beviel door middel van keizersnedes en wilde mijn lijf hier goed van laten herstellen. Ik geloof absoluut dat deze behandelingen er voor gezorgd hebben dat ik na mijn keizersnedes vlot hersteld ben en geen klachten aan de keizersnedes over heb gehouden.”