•
Klachten
Bekkenklachten
Bekkenklachten, zoals bekkeninstabiliteit, SI-gewrichtspijn en pijn bij de pubis symfyse, veroorzaken ongemak rond de bekkenbodem, heupen en lumbosacrale regio. Bekkeninstabiliteit kan tijdens de zwangerschap door hormonale veranderingen ontstaan, terwijl SI-gewrichtspijn en pubis symfyse-pijn vaak door overbelasting of letsel komen. Deze klachten verstoren dagelijks lopen, zitten, staan en slapen.
•
Bekkenklachten
Het bekken, een fundament voor lichaamsbalans
Vanuit een osteopathisch perspectief vormt het bekken het fundament van de ruggengraat en is het cruciaal voor het evenwicht van het hele lichaam. Daarom begint onze osteopaat zijn onderzoek bij volwassenen altijd bij het bekken en het sacro-iliacale gewricht. Disfuncties in het bekken kunnen invloed hebben op andere lichaamsdelen, zoals de wervelkolom, de nek, de ledematen en de bekkenorganen. Osteopathie richt zich op het vinden van de onderliggende oorzaken van bekkenklachten. Deze klachten kunnen soms vanuit andere delen van het lichaam komen of het gevolg zijn van bijvoorbeeld een misstap. Gelukkig beschikken we over diverse tests om snel onderscheid te maken tussen deze oorzaken.
•
Bekkenklachten
Diagnose en behandelplan
Tijdens het eerste consult bij de osteopaat voeren we een uitgebreide diagnose uit. Dit begint met een gesprek over je medische geschiedenis, gevolgd door een lichamelijk onderzoek en aanvullende tests om de specifieke oorzaak van je bekkenklachten te vinden.
Het lichamelijk onderzoek start bij het sacro-iliacale gewricht en omvat daarna de gehele wervelkolom, de heupen en de bekkenorganen. Op basis van dit onderzoek stellen we een behandelplan samen dat afgestemd is op jouw persoonlijke behoeften. Dit plan richt zich niet alleen op het behandelen van de huidige symptomen, maar ook op het voorkomen van toekomstige klachten.
•
Behandeltechnieken
Voor bekkenklachten
Bij OsteoPlaza passen we diverse behandeltechnieken toe om bekkenklachten te verlichten, waaronder manuele therapie, mobilisaties, viscerale technieken, bindweefseltechnieken en specifieke oefeningen. Deze methoden zijn bedoeld om pijn te verminderen, de functie van het bekken te verbeteren en de algehele lichaamsbalans te herstellen.
Al deze technieken richten zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van mobiliteit en het bevorderen van natuurlijke genezing in het getroffen gebied. Onze osteopaat biedt ook advies over houding en levensstijl om klachten te verminderen. Het uiteindelijke doel is om meer balans in je lichaam te creëren, zodat je minder klachten ervaart.
Mobilisatietechnieken
Deze verbeteren de beweging en flexibiliteit van gewrichten, stimuleren de doorbloeding, optimaliseren de bezenuwing en bevorderen de beweeglijkheid, wat essentieel is voor natuurlijk herstel.
Bindweefsel technieken
Deze verminderen de spanning in spieren, ligamenten en andere zachte weefsels. Ze richten zich op het losmaken van verklevingen en verbeteren de bloedcirculatie, wat ontspanning in het lichaam bevordert.
Manipulatietechnieken
Zachte technieken die gebruikt worden om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren en blokkades in het lichaam op te heffen.
Viscerale technieken
Gerichte manuele technieken rondom de inwendige organen die het herstel en de beweeglijkheid van het bindweefsel verbeteren, wat bijdraagt aan een grotere mobiliteit van het bekken.
Specifieke oefeningen
Oefeningen die speciaal gericht zijn op het bekken om het genezingsproces te ondersteunen.
•
Bekkenklachten
Wat kun je verwachten
van de behandeling?
De behandeling bestaat uit een combinatie van osteopathische technieken die zijn ontworpen om de mobiliteit en functie van het bekkengebied te verbeteren. We gebruiken een mix van viscerale technieken, manipulaties, mobilisaties en rektechnieken om bewegingsbeperkingen en blokkades aan te pakken. Alle behandelingen worden comfortabel uitgevoerd op de behandelbank. Cliënten kunnen zowel tijdens als na de behandeling verbetering in beweeglijkheid ervaren en een afname van pijn merken.
De osteopaat zal uitleggen wat de behandeling inhoudt en een indicatie geven van hoe lang het herstelproces waarschijnlijk zal duren. Hierbij wordt ook een inschatting gemaakt van het aantal benodigde sessies, wat sterk afhankelijk is van de specifieke klacht.
Advies en preventie
Naast behandelingen biedt OsteoPlaza ook advies over hoe cliënten hun bekkengebied kunnen ondersteunen in het dagelijks leven. Dit omvat praktische tips om de houding te verbeteren, adviezen voor thuis en op het werk, en een reeks oefeningen die het bekken versterken. Dit advies is essentieel om klachten te verminderen en cliënten te helpen een actieve rol te spelen in hun eigen herstelproces en om zo verdere klachten te voorkomen.
Veelgestelde vragen
Een osteopaat behandelt bekkenklachten door middel van manuele handelingen die gericht zijn op het herstellen van de balans en de symmetrie van het bekken. De osteopatische technieken zorgen voor minder spierspanning, verbeterde beweeglijkheid van de gewrichten, en verbeterde functie van omliggende weefsels. Deze aanpak helpt bij het verlichten van pijn en het verbeteren van de algehele functie van het bekkengebied.
Bij bekkeninstabiliteit moet je zwaar tillen, intensief springen of rennen, en plotselinge draaibewegingen vermijden. Probeer ook niet te lang in dezelfde houding te blijven om extra belasting op het bekken te voorkomen.
Een osteopaat gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaak van klachten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele lichaam en deze wordt beschouwd als een geïntegreerd systeem. Een fysiotherapeut focust zich enkel op de regio waar de klachten zich bevinden en maakt meer gebruik van oefeningen om deze klachten te verminderen. Osteopathie hanteert een meer ‘hands-on’ aanpak. Dit wordt gedaan door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.
Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig om een osteopaat te bezoeken. Cliënten kunnen direct een afspraak maken.
Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekeringen. Het is aan te raden om jouw polis te controleren of contact op te nemen met jouw verzekeraar voor specifieke dekking.
Celeste van Ingen
"Zeker een aanrader! Gedurende langere tijd had ik last van rug, zij en bekken klachten. Eerst fysiotherapie geprobeerd maar helaas zonder resultaat. Op een gegeven moment tegen mijn zin toch maar aan de pijnstillers begonnen. Deze onderdrukte de pijn wel maar zodra ze waren uitgewerkt was de pijn weer terug. Via via hoorde ik positieve verhalen over Vincent. Ik had echter nog nooit eerder van een osteopaat gehoord en was er best sceptisch over. Maar ik was radeloos en wilde normaal kunnen slapen en zonder pijn leven. Na de eerste behandeling was mijn mening over een osteopaat veranderd. Ik stond perplex wat Vincent zijn bevindingen waren en had 100% vertrouwen in zijn handelingen. Inmiddels zijn mijn rug en bekken klachten verdwenen. Het is onvoorstelbaar wat hij bereikt heeft."
Claudia Bleeker
"Met enorme dank aan Vincent ben ik af van mijn klachten rondom mijn stuitje. Mijn fysio kon mij niet verder helpen en ben ik doorverwezen naar deze osteopaat. Binnen een paar behandelingen heeft Vincent mij geholpen van mijn klachten af te komen. Daarnaast is Vincent super sympathiek en altijd in voor een gezellig praatje. Ik ben zeer overtuigd van de kracht van de osteopaat."
Margot van Stee
"Vincent heeft me geweldig geholpen. Ik kampte al zes jaar met heel veel pijn in mijn rechterheup en rug waardoor ik slechts zeer beperkt kon lopen en zitten en zelfs pijn had met liggen. Fysiotherapie en het versterken van de spieren hadden wel geholpen, maar dit bleek uiteindelijk onvoldoende en tijdelijk. Inmiddels, vier maanden later, waarin ik iedere drie weken door Vincent ben behandeld, kan ik weer zitten en mijn werk weer doen. Daarnaast kan ik weer langer wandelen, zonder pijn, en kom ik ’s avonds weer tot rust. Ik kan iedereen osteopathie en natuurlijk vooral Vincent aanraden!"