Klachten

Pre- en postnatale klachten

Tijdens de zwangerschap ervaren veel vrouwen diverse klachten als gevolg van lichamelijke veranderingen. Veelvoorkomende problemen zijn rugpijn, nekpijn, schouderpijn, bekkenklachten, spijsverteringsproblemen en vermoeidheid.

Zwangerschapsklachten

Rug- en bekkenpijn behoren tot de meest voorkomende klachten tijdens deze periode. De groei van de baarmoeder en de verschuiving van het zwaartepunt van het lichaam kunnen spanning en pijn in deze gebieden veroorzaken. Bovendien leiden hormonale veranderingen en de extra inspanningen die het lichaam levert om de baby te ondersteunen vaak tot vermoeidheid.

Het is cruciaal om de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap goed te ondersteunen voor een gezonde zwangerschap en bevalling. Het verbeteren van de beweeglijkheid en het balanceren van het lichaam kan het welzijn tijdens de zwangerschap bevorderen en lichamelijke klachten verminderen.

Pre- en postnatale klachten

De visie van OsteoPlaza op zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap ondergaat je lichaam veel veranderingen. De groei van je kindje en de baarmoeder verhoogt de druk op je bekken en onderrug, terwijl hormonen ervoor zorgen dat je banden en gewrichten soepeler worden. Deze veranderingen kunnen leiden tot verschillende lichamelijke klachten, waaronder bekken-, rug- en nekpijn, blaasproblemen en spijsverteringsklachten.

Gelukkig kan osteopathie deze zwangerschapsklachten veilig en effectief behandelen. We gebruiken zachte behandeltechnieken zoals mobilisaties van de wervelkolom, myofasciale technieken en viscerale technieken om deze problemen aan te pakken.

Pre- en postnatale klachten​

De voordelen van osteopathie tijdens
de zwangerschap

Osteopathie biedt effectieve verlichting bij veel voorkomende zwangerschapsklachten. Het helpt je om je zwangerschap comfortabeler door te komen, met minder pijn, betere mobiliteit en verbeterde bloedcirculatie. Osteopathie is een veilige behandelwijze die je lichaam helpt om zo beweeglijk mogelijk te zijn. Dit vermindert je klachten tijdens de zwangerschap en zorgt er ook voor dat je kindje voldoende ruimte heeft om zich optimaal te ontwikkelen.

Behandelingstechnieken

Voor zwangerschaps-klachten

Bij OsteoPlaza richt onze osteopaat zich niet alleen op de symptomen, maar ook op de onderliggende oorzaken van je klachten. We gebruiken zachte handtechnieken die zowel veilig als effectief zijn. Hiernaast zie je een greep van de technieken die we toepassen.

Daarnaast biedt onze osteopaat advies over oefeningen, houding en levensstijl om klachten tijdens de zwangerschap te verminderen. Het uiteindelijke doel is om meer balans in je lichaam te creëren, waardoor je minder klachten ervaart.

Mobilisatietechnieken

Deze verbeteren de beweging en flexibiliteit van de gewrichten. Ze zijn speciaal ontworpen om veilig te zijn tijdens de zwangerschap, zonder abrupte bewegingen die schadelijk kunnen zijn. Deze technieken stimuleren ook de doorbloeding, optimaliseren de bezenuwing en bevorderen de beweeglijkheid, wat natuurlijk herstel ondersteunt.

Bindweefsel technieken

Deze technieken verminderen de spanning in spieren, ligamenten en ander zacht weefsel. Ze zijn gericht op het losmaken van verklevingen, verbeteren van de bloedcirculatie en bevorderen van ontspanning in het lichaam.

Manipulatietechnieken

We gebruiken zachte manipulatietechnieken om de mobiliteit van gewrichten te verbeteren en blokkades op te heffen. Tijdens de zwangerschap passen we deze technieken vooral toe op de hoge en middenrug om pijn te verlichten. Manipulaties van de lage rug vermijden we om baarmoedercontracties te voorkomen.

Viscerale technieken

Dit zijn specifieke manuele technieken gericht op de inwendige organen, die het herstel en de beweeglijkheid van het bindweefsel rond deze organen verbeteren. Dit leidt tot meer mobiliteit van het bewegingsapparaat.

Zwanger worden/fertiliteit

Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij vruchtbaarheid, zoals hormonen, doorbloeding en de beweeglijkheid van de baarmoeder en eierstokken. De bevruchting kan belemmerd worden als de beweeglijkheid verminderd is door een buik- of bekkenoperatie, ontstekingen of trauma’s. Bij OsteoPlaza helpen we je graag om deze obstakels aan te pakken. Is zwanger worden voor jou niet vanzelfsprekend en zijn er geen medische redenen gevonden? Dan kan een afspraak bij onze osteopaat helpen.

Is osteopathie veilig
tijdens de zwangerschap?

Bij OsteoPlaza staat de veiligheid en het comfort van zwangere vrouwen voorop. Onze osteopaat is speciaal getraind in prenatale zorg en past de behandelingstechnieken zorgvuldig aan om aan de unieke behoeften van zwangere vrouwen te voldoen. We vermijden technieken die belastend kunnen zijn voor de zwangerschap en focussen op methoden die veilig zijn voor zowel moeder als kind. Zo manipuleren we bijvoorbeeld nooit de lage rug tijdens de zwangerschap, omdat dit baarmoedercontracties kan veroorzaken.

Onze osteopaat heeft een grondige kennis van de anatomische en fysiologische veranderingen die tijdens de zwangerschap plaatsvinden en past zijn behandelingsaanpak dienovereenkomstig aan.

Pre- en postnatale klachten

Wat kun je verwachten
van een behandeling?

Bij OsteoPlaza kun je als zwangere vrouw een veilige en zachte behandeling verwachten. Hieronder vind je een overzicht van wat je kunt verwachten tijdens je eerste bezoek en de vervolgbehandelingen:

Intakegesprek: we starten met een uitgebreid gesprek waarin onze osteopaat luistert naar jouw specifieke klachten. Door gerichte vragen te stellen, krijgt onze osteopaat een duidelijk beeld van je klachten en verzamelen we informatie over je medische geschiedenis en eventuele eerdere behandelingen.

Onderzoek: na het intakegesprek voert onze osteopaat een zorgvuldig lichamelijk onderzoek uit. Dit begint met het observeren van je houding en bewegingen, met speciale aandacht voor het SI-gewricht (tussen het bekken en heiligbeen), dat tijdens de zwangerschap vaak verandert. Daarna wordt de wervelkolom en de buik beoordeeld, op zoek naar bewegingsbeperkingen en spanning.

Behandeling: de behandeling omvat zachte, hands-on technieken die speciaal zijn aangepast voor zwangere vrouwen. Deze veilige, niet-invasieve methoden, waaronder mobilisaties, viscerale en myofasciale technieken, zijn bedoeld om je klachten aan te pakken.

Comfortabele positie: gedurende de behandeling zorgt onze osteopaat ervoor dat je in een comfortabele positie ligt. Zolang het mogelijk is, gebeurt de behandeling in rugligging. Indien nodig kan de behandeling ook in zijligging of een andere comfortabele positie plaatsvinden.

Nazorg en advies: na de behandeling geeft onze osteopaat je advies en nazorgtips. Dit kan gaan over houding, oefeningen of leefstijlaanpassingen die je klachten kunnen verlichten en je welzijn verbeteren.

Duur en frequentie van behandelingen: deze variëren afhankelijk van de aard van je klachten en je medische voorgeschiedenis. Sommige vrouwen hebben genoeg aan een of twee behandelingen, terwijl anderen regelmatig sessies nodig hebben om comfortabel door de zwangerschap te komen.

We benadrukken dat alle behandelingen veilig en zacht zijn, met jouw gezondheid en veiligheid als onze hoogste prioriteit.

Veelgestelde vragen

Kunnen zwangere vrouwen osteopathie ondergaan?

Ja, osteopathie is aanbevolen voor zwangere vrouwen. Het kan helpen bij het beheersen van rugpijn en andere klachten tijdens de zwangerschap.

Hoe lang na de bevalling naar de osteopaat?

Na de bevalling is een bezoek aan een osteopaat nuttig aangezien het hele lichaam tijdens de bevalling onder zware compressiekrachten komt te staan. Vrouwen gaan vaak zes weken na de bevalling voor een check-up en behandeling om het lichaam weer in balans te brengen. Dit kan ook eerder als er behoorlijke klachten zijn.

Zijn er risico's verbonden aan osteopathische behandelingen tijdens de zwangerschap?

Osteopathie is een veilige behandelmethode tijdens de zwangerschap, aangezien het gebruikmaakt van zachte technieken. Een osteopaat houdt rekening met de veranderende behoeften van de zwangere vrouw en past de behandeling daarop aan, ook weet een osteopaat welke handeling hij/zij niet meer mag uitvoeren.

Hoe verschilt osteopathie van andere behandelingen zoals fysiotherapie?

Een osteopaat gaat op zoek naar de dieperliggende oorzaak van klachten. Hierbij wordt gekeken naar het gehele lichaam en deze wordt beschouwd als een geïntegreerd systeem. Een fysiotherapeut focust zich enkel op de regio waar de klachten zich bevinden en maakt meer gebruik van oefeningen om deze klachten te verminderen. Osteopathie hanteert een meer ‘hands-on’ aanpak. Dit wordt gedaan door weefsels (b.v. gewrichten, spieren en bindweefsel rond de organen) te bewegen met de handen.

Is osteopathie wetenschappelijk onderbouwd?

Ja, osteopathie is onderbouwd door onderzoek dat de effectiviteit aantoont voor bepaalde aandoeningen zoals buikpijn, hoofdpijn, rugpijn, nekpijn en andere musculoskeletale klachten. Onderzoek naar osteopathie groeit en evolueert continu.

Heb ik een verwijzing van een arts nodig om naar een osteopaat te gaan?

Nee, een verwijzing van een arts is niet nodig om een osteopaat te bezoeken. Cliënten kunnen direct een afspraak maken.

Wordt osteopathie vergoed door de zorgverzekering?

Osteopathie wordt vaak gedeeltelijk vergoed onder de aanvullende verzekeringen. Het is aan te raden om jouw polis te controleren of contact op te nemen met jouw verzekeraar voor specifieke dekking.

Is osteopathie pijnlijk?

Osteopathische behandelingen zijn over het algemeen niet pijnlijk. Sommige technieken kunnen kortstondig ongemak veroorzaken, vooral als het behandelde gebied al pijnlijk is. Echter, osteopaten streven ernaar om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Hoe werkt een osteopathische behandeling?

Een osteopathische behandeling begint met een grondige anamnese en lichamelijk onderzoek. De osteopaat gebruikt specifieke manuele handelingen om bewegingsbeperkingen en onbalansen in het lichaam te corrigeren. Dit helpt pijn te verminderen, de bewegingsvrijheid te vergroten en het algemene welzijn te verbeteren.

Maak vandaag nog een afspraak bij OsteoPlaza

Copyright: © OsteoPlaza 2024. Identity and website by Que Pasa Graphics. All Rights Reserved.